Грижа за детето от 0 до 2 години

Първите години са решаващи за по-нататъшното развитие на детето. През двете години след раждането си бебето изгражда психическите основи, върху които тепърва ще надгражда знания, опит и умения. Затова е много важно родителите, като първите хора, с които бебето се среща и сближава, да го въведат с внимание в света и отрано да го запознаят с разнообразието му. Предлагаме няколко съвета за грижа за бебето през тези толкова важни първи две години от живота:

Играйте си с него

Известният психолог Жан Пиаже нарича периода между 0 и 2 г. „сензорно-моторен“, защото именно тогава децата се учат да координират моторните си умения с информацията, която получават от зрението и допира си. През първите две години бебетата осъзнават, че предметите продължават да съществуват дори когато са извън полезрението им, а рефлексите се превръщат в целенасочени, съзнателни действия. За да подпомогнете тези процеси, играйте с детето си. На малкото бебе можете да криете и показвате играчка. Правете го бавно, за да може детето ви да следи движението и постепенно да разбере, че играчката не се дематериализира магически. Не забравяйте и да говорите по време на упражнението: „Къде е играчката?“ – „Ето я!“. Друг вариант за полезно забавление е да тренирате контролирано движение на лицевите мускули – приближете лицето си на около 20 см от детето и му се оплезете, усмихнете му се, намръщете се (започнете с по-прости движения). Ако проявите търпение, бебето ще започне да се опитва да ви имитира. С времето можете да опитате с по-сложни движения и да включите ръцете и краката.

Погрижете се за емоционалното му развитие

Прекарвайте време с детето си, гушкайте го, обръщайте му достатъчно внимание – бебето има нужда от внимание и любов. Предоставянето на спокойна, емоционално стабилна среда осигурява на детето възможност да се развива пълноценно, да разбира човешките емоции и да се научи да ги изразява чрез поведението си.

Говорете му

Още през първата седмица новороденото добива способността да различава познати гласове. Речта изгражда връзка между детето и родителя и спомага за интелектуалното и емоционалното развитие на бебето. Задавайте въпроси и си отговаряйте. В началото  бебето няма да ви разбира, но така ще му представите модел, който след време ще му помогне в първите опити да се включи във вербалното общуване. Четенето на детски книжки с картинки пък може да се превърне в чудесен начин да стимулирате интелектуално детето си чрез комбинирането на реч и визуализация, както и да възпитате у него любов към книгите. А можете и да му пеете. Освен забавление, музиката може да предложи допълнителна възможност за развитие на говора, тъй като ритъмът и мелодията на детските песнички улесняват запомнянето на думи.

Бъдете спътник в опознаването на света

Между 9 и 12 месеца бебетата започват да се интересуват повече от външния свят. Горе-долу тогава се учат и да пълзят и/или ходят, увеличавайки многократно територията си за изследване. Насочвайте и съпътствайте детето си през този период. Насочвайте вниманието му към нови обекти за изучаване, обяснявайте му света и му помогнете да общува с него. Между деветия и осемнадесетия месец се намесва и страхът от непознати. Важно е през този период да помогнете на бебето да балансира между интереса си към всичко и страха от чуждото – ако сте до него по време на „експедициите“ му, то ще усеща необходимото чувство за сигурност и ще продължи да се учи и развива, уверено, че е защитено и в пълна безопасност.

Правете забележки, но после помагайте на детето да разбере и поправи грешките си

Прохождането е моментът, в който пред детето се разкриват безброй възможности… за правене на пакости. При всяка грешка на детето думата „не“ е най-естествената реакция на родителя. Когато е употребена на място, думичката „не“ и срамът, който тя предизвиква у детето, могат да имат възпитателен ефект. Важно е обаче след като детето осъзнае, че е сбъркало, да му се даде шанс да се възстанови от шока. Покажете му как да почисти разлятата чаша, обяснете му спокойно, че не може да прави така, проявете разбиране и не го оставяйте да се чувства засрамено за дълго: това може да доведе до изграждане на усещането, че всичко е забранено, до затваряне на детето в себе си или по-лошо − до натрупване на агресия.

Съобразявайте се с детето си

Всяко бебе е различно и вие трябва да се научите да общувате със своето дете. То има свой характер, свой стил на поведение, свое темпо на развитие. Детето ви е уникално човешко същество. Помогнете му и го насърчете да открива света постепенно, без да го насилвате – прекалената стимулация може да бъде също толкова вредна, колкото и недостатъчната.


Автор: Мила Даскалова