tess Грижа за детето от 3 до 5 години | Издателство Даниела Убенова

Грижа за детето от 3 до 5 години

През периода между 3 и 5 години детето е много активно, както физически, така и интелектуално. С неизчерпаема енергия и богато въображение, то продължава да изследва света. „Защо“ се превръща в любима думичка и трябва да сте заредени с търпение, за да му помогнете да разбере многобройните нови неща и явления, с които се сблъсква. Освен това през този период детето се учи да бъде по-самостоятелно: облича се и се храни само, говори и разбира повече, опитва се да подражава на възрастните, докато в същото време си остава дете. Понякога е трудно да се открие баланса между свободата и зависимостта от родителя, затова ви предлагаме няколко съвета как да подходите към предизвикателствата, съпътстващи тази възраст:

  • Не спирайте да му четете на глас. Подхранвайте интереса му към книгите – заведете го до книжарница или библиотека и му помогнете да си избере нова интересна книжка. Учете стихотворения и песнички наизуст заедно. Така хем ще се забавлявате, хем ще стимулирате паметта му.
  • Говорете с него, като използвате пълни изречения и избягвате „бебешките“ думички. Детето ще научи повече и по-бързо, ако не подценявате способността му да ви разбере.
  • Поощрявайте го да общува със свои връстници. През тези години е важно детето да добива социални умения, да се учи да споделя играчки и да създава приятелства.
  • Старайте се да сте максимално ясни и последователни в процеса на възпитание. Бъдете му пример за подражание. Обяснявайте му внимателно и спокойно как трябва да се държи и когато се наложи да му кажете „не“, последвайте забраната с пример за алтернативно поведение – покажете му как да постъпи правилно в дадената ситуация.
  • Учете го да владее емоциите си. На тази възраст детето все още не може да се контролира, когато го връхлетят силни емоции, затова бъдете готови да го успокоите и да му помогнете да разбере какво изпитва и да го овладее.
  • Позволявайте му да участва в изпълнението на по-леките домашни задължения. Помолете го например да ви помогне да разтребите масата след вечеря и накрая не забравяйте да му благодарите за оказаната помощ. Така ще го накарате да се чувства полезно и ще удовлетворите желанието му да бъде част от света на възрастните.
  • Давайте му възможност да взема елементарни решения – коя книжка да му прочетете, какво да хапне за следобедна закуска, какво да облече. По този начин ще му дадете известна свобода и независимост, а то ще се учи да взема решения и ще чувства, че мнението му е ценено.
  • С растящата свобода се увеличават и рисковете – научете детето да се грижи за безопасността си. Обяснете му да се пази от колите и да не изскача на улицата, научете го да плува, предупредете го да внимава като общува с непознати, а след всички предупреждения и инструкции се старайте да го държите под око.
  • Подкрепата е много важна. През този период детето научава много и има желание винаги да печели. Доста често собствените му очаквания надхвърлят възможностите му и е хубаво да знае, че има вашата подкрепа при честите си срещи с реалността.


Автор: Мила Даскалова

[profiler]
Memory usage: real: 22544384, emalloc: 22169672
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem