tess Да помагаме ли на децата с домашните? | Издателство Даниела Убенова

Да помагаме ли на децата с домашните?

Докато съществуват спорове дали домашните действително помагат за усвояването на материала, много специалисти са на мнение, че дори и да не води до значително по-добър успех в училище, в дългосрочен план изпълнението на домашните задания способства за изграждането на ефективни учебни навици, които биха били полезни в бъдещия живот на детето. Докато в училище детето се учи под надзора на учителите, вкъщи ситуацията е по-различна. Ефективната работа е въпрос на самодисциплина, добра организация на времето, способност за разрешаване на проблеми и вземане на решения и най-вече осъзнаване на отговорността, която детето поема в ролята си на участник в учебния процес. Дори при наличието на тези качества, ученикът може да се сблъска с множество затруднения при усвояването на материала и решаването на поставените задачи, както и трудности при разпределението на времето или преумора. В такива моменти е крайно вероятно детето да се обърне за помощ към родителите, но до каква степен е редно те да се намесват?

 

Не бива да се изпада в крайности – пълното безразличие към обучението на детето е също толкова вредно, колкото прекалено интензивната намеса при изпълнението на домашната работа. По-точният въпрос е кога и как родителят може да помогне на детето си със справянето с домашните. Затова ви предлагаме няколко съвета как да помогнете на детето да учи ефективно вкъщи.

  • Демонстрирайте интерес към работата на детето, мотивирайте го и го подкрепяйте.
  • Когато срещне трудности, можете да предложите насоки, но не му давайте отговорите наготово. Проучвания по въпроса сочат, че директната намеса на родителя, т.е. предлагането на помощ пряко свързана с изучавания материал, е по-скоро вредна. Дете, което свиква да намира помощ от родителите си, по-трудно се учи на самостоятелност, а това е важна част от порастването и развитието на човека.
  • Предоставете му подходяща среда за работа. Осигурете удобно и добре осветено място, където детето може да се уедини и съсредоточи. Уважавайте нуждата му от тишина и спокойствие, докато работи над заданията си.

  • Определете работно време. Някои деца предпочитат да се заемат с домашното веднага след училище, докато са все още настроени на училищна вълна. Други имат нужда от почивка и лека закуска преди отново да могат да се концентрират върху ученето. Обсъдете въпроса с детето си и открийте най-добрия вариант.

  • Помогнете на детето да организира времето си. Заедно можете да съставите план на работа. Оставете го да подреди заданията си и да прецени колко време ще му е необходимо за изпълнението на всяко от тях. И не забравяйте почивките!

  • Бъдете добър пример. Ако детето ви вижда да работите, четете книга или организирате семейния бюджет, е вероятно да се опита да ви подражава.

  • Радвайте се на успехите му, поощрявайте го и го награждавайте, когато заслужава. Прочетете съчинението му, окачете отличното контролно на стената или хладилника, похвалете го пред близки или роднини.

  • Когато има проблем, например детето „надрасква“ домашните си набързо, отлага писането до последния момент, забравя домашните или съзнателно отказва да ги пише, обсъдете го с него. Бъдете конкретни и не правете генерални заключения. Няма полза от определения като „мързелив“, „разсеян“ или „немарлив“ – представянето на проблемите като недостатъци на характера затруднява разрешаването им. Ако обаче му посочите, че например прави много грешки, можете да работите по въпроса: наблюдавайте го, обяснете му, че трябва да работи по-бавно и е важно да се стреми да открива верните отговори, предложете му награда, ако изпълни задачите си правилно.

Илюстрация: Венцислав Ячев

При всички положения е важно участието ви в подготовката на детето да е съобразено с него. Твърде строгият контрол може да създаде напрежение и негативно отношение към ученето, затова търсете мнението на детето. На първо място го попитайте дали има нужда от вашата помощ изобщо. Ако изпитва проблеми с писането на домашните и въпреки това отказва вашата намеса, опитайте се да му покажете, че е важно да се справя добре. Чрез заплахи, наказания и установяване на правила без неговото съгласие е по-вероятно да задълбочите проблемите, вместо да ги разрешите.

 

Автор: Мила Даскаловa
Илюстрация: Венцислав Ячев
[profiler]
Memory usage: real: 22544384, emalloc: 22200024
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem