tess Избрани съчинения от Петър Константинов в двадесет тома | Издателство Даниела Убенова

Избрани съчинения от Петър Константинов в двадесет тома

Издателство "Даниела Убенова" за пръв път в България публикува едновременно 24 избрани произведения в 20 тома от творчеството на писателя Петър Константинов, носител на литературната награда „Димитър Димов” за 2006 г.  

За автора

Петър Константинов е роден на 1 август 1928 г. в град Казанлък. Завършил е медицина и политическа икономия. От 1952 г. до 1984 г. работи като лекар в Строителни войски.

Петър Константинов взима дейно участие в обществения живот на страната. Той е един от основателите и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария” – първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г., която от основаването й на 5 декември 1989 г. до края на житейския път на Петър Константинов на 12 юни 2011 г. осъществява активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет.

Петър Константинов е създател и главен редактор на вестник „Българска нация”, основан през 1995 г. Писателят е носител на литературната награда „Димитър Димов” за 2006 г. На 30 юли 2009 г. Петър Константинов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък”.

Литературното творчество на Петър Константинов се характеризира с траен интерес към духовния свят на човека през различните периоди на историята ни. В романите, разказите и повестите си, както и в художествената си публицистика, той отразява възхода и падението на нравствените идеали, на творческите въжделения и личното достойнство като смисъл и съдържание на човешкия живот.

Произведенията на автора са превеждани на английски, полски, руски и шведски език. 

 

Избрани съчинения в двадесет тома

Том 1. Съдържа избрани разкази от сборниците „Предание от изчезналия град“ и „Благословена земя“, разкриващи нравствената сила на възрожденските българи, съхранила достойнството им в години на жестоки изпитания.

Том 2. Повестите „Ирмена“ и „Черкезките хълмове“, посветени на чистия и непокварен свят на добруджанските хора.

Том 3. Повестта „Хаджи Адем“ и романът „Семената на слънцето“, отразяващи устойчивостта на човека, изправен срещу насилието на догмата.

Том 4. Романът „Последната изповед“ е емоционално-философски анализ на твореца, проследен в драматичния живот на майстор Хаджи Георги, създател на едно истинско съкровище – Старият Пловдив.

Том 5. Романът „Авеню Фош“ разкрива драмата на един художник от тоталитарно време, оказал се в лоното на свободното изкуство – Париж.

Том 6. Романът „Заливът на сънищата“ е семейна сага, в която основен проблем е не загадката на миналото, а нравствените изпитания на потомците.

Том 7. Романът „Изгревът”, първи том от тетралогията „Синият аметист”, е драматична хроника на българската народна съдба, но и вълнуваща панорама на четири български поколения. Романът „Изгревът“ обхваща периода на Освободителната война.

Том 8. Романът „Прощаване с пролетта”, втори том от тетралогията „Синият аметист”, е посветен на епохата на Първата световна война.

Том 9. Романът „Разпятието”, трети том от тетралогията „Синият аметист”, обхваща периода на Втората световна война, Девети септември до смъртта на Сталин.

Том 10. Романът „Булевардът на спомените”, четвърти том от тетралогията „Синият аметист”, е посветен на периода от смъртта на Сталин до началото на XXI век.

Том 11. „Вдъхновението на едно столетие” представя есета за българския духовен живот: от творчеството на народа, през приноса на книжовниците-будители, до ценностите и идеалите на българските национални революционери.

Том 12. „От душа и от сърце” и „Времето на майсторите” съдържат есета-очерци за българските занаяти и големите техни майстори, създали материалния художествен живот на нашия народ.

Том 13. „Светилници в утрото” – вълнуващи пътеписи по запазените светилища на българското духовно и национално пробуждане в пределите на Родината.

Том 14. „Пътища на надеждата” – уникални пътеписи по светилищата на българското духовно и национално пробуждане по цяла Европа.

Том 15. „Вечният Бог” – празниците, вярванията и обичаите на българския народ.

Том 16. „Сказание за Долината на розите” – задълбочено повествование за историята на розата и розовото масло, превърнали се в български национален символ.

Том 17. „Публицистика” – избрана художествена публицистика на Петър Константинов, публикувана в българската периодика.

Том 18. „Съкровищата на България” – цялостна панорама на колекции и шедьоври от произведенията на изкуството, фолклора, археологичните и архитектурни паметници в България.

Том 19. „Съкровищата на Европа” – цялостна панорама на най-забележителните колекции и шедьоври от произведения на изкуството, фолклора, археологичните и архитектурни паметници в Европа.

Том 20. „Съкровищата на света“ – цялостна панорама на най-забележителните колекции и шедьоври от произведения на изкуството, фолклора, археологичните и архитектурни паметници в света.

По желание на семейството на Петър Константинов книгите му се продават заедно. Крайна цена за комплект от 20 тома: 120 лв.

 mp4

[profiler]
Memory usage: real: 22544384, emalloc: 22263088
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem