Вече ще мога да пиша (С букви и картинки)

Цена: 3,96 лв.

Предмет: Български език

Автор: проф. дпн Фидана Даскалова

Издадена: 1996 г.

ISBN: 954-8155-51-6

Страници: 28

Размер: 60x90/8

Учебното помагало е одобрено от Министерството на образованието и науката със заповед РД № 09-10 47 от 31.12.2003

"Вече ще мога да пиша"

Преминавайки през знанието на дните на седмицата, с помощта на множество забавни упражнения като дорисуване, повтаряне и оцветяване, детето постепенно започва да рисува само като овладява умението за изписване на буквите от българската азбука.

 

Серия „С букви и картинки“

Серията е предназначена за 5–7-годишните, на които предстои да прекрачат прага на училището, независимо дали ще ползват книжките в детската градина, в под­готвителната група или вкъщи. Книжките могат да се използват поотделно или в комплект. Давайте ги на детето тогава, когато то желае да се занимава с тях и за толкова време, за колко­то му е приятно. Желаем ви ползотворни минути! 

  • „ВЕЧЕ МОГА ДА ЧЕТА с букви и картинки“
  • „ВЕЧЕ МОГА ДА ПИША с букви и картинки“
  • „МОЯТ РЕЧНИК с букви и картинки“
  • „МОЯТА ГРАМАТИКА с букви и картинки“
  • „ТРУДНИТЕ И ХИТРИ ЗВУКОВЕ с букви и картинки“
  • „ПРЕД ПРАГА НА УЧИЛИЩЕТО с букви и картинки“

 

Драги родители и учители, 

Далеч сме от мисълта да даваме методически указания и ограничения за работа с подготвителните книжки от серията „С букви и картинки“. Съветваме ви само да оку­ражавате и стимулирате детето. Не го карайте непременно да чете текста. Той е там върху листа, под, над или до картинката и детето го вижда постоянно, открива „сми­словата догадка“ в него, „чете наум“, „чете“ с въпросите, които му задавате, „чете“ по илюстрациите, които вижда до текста, а това откритие буди у него възхищение преди да опознае механизма на четенето. Дайте на детето допълнителен лист и молив и го оставете да рисува. Рисунката е първият етап на процеса писане-четене. Не давайте съ­вети и не коментирайте, но винаги се интересувайте от направеното. Възползвайте се от рисунката на детето, за да общувате с него.
 

Целта на подготвителните книжки не е непременно научаване на четенето и пи­сането, макар че при повечето деца то спонтанно ще се получи като резултат. Осно­вното е да се защити правото на всички деца с различни познавателни възможности и от различна социална и културна среда да получат възможно най-добрия за тях начален „старт“ в училище и в цялостното си по-нататъшно развитие.


Пълно осъзнаване на езика не може да се постигне само на основата на устната реч, защото произнасянето е нестабилно и краткотрайно. За по-задълбоченото рефлексивно осъзнаване на езика е абсолютно необходимо запознаването и с писмената реч. За разлика от изговореното, написаното се отличава със стабилност, продължителност и несвър­заност с извънезиковия контекст. Това дава възможност на детето многократно да се връща към съответния текст, допълнително да го изучава и внимателно да го обмисля.

проф. Фидана Даскалова

Вижте още

[profiler]
Memory usage: real: 32768000, emalloc: 32436056
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem